Projekt BlinX

Naprava za prepoznavanje okolja, napisov in obrazov za slepe

 

PROBLEM:  Kako pomagati slepim, da se bodo bolje znašli in orientirali s pomočjo prepoznavanja napisov, oseb, objektov in drugih značilnosti v okolju.

 

REŠITEV:  Naprava,  ki  pretvori ustrezno obdelan video signal  iz vidnega polja slepe osebe v ustrezen zvočni signal, ki slepega opozori na značilnosti okolja, jih opiše in glasovno prebere napise v njegovem vidnem polju.  

OPIS:

Naprava  »BlinX« je sestavljena iz okvirja očal (1) v katerega sta vgrajena miniaturna kamera (2)  in slušalka (3). Palica za slepe ali sprehajalna palica (4) ima vgrajen mikročip za procesiranje signalov (5), v ročaju ima elektromotor za opozarjanje z vibriranjem (6), zamenljivo baterijo (7) in kontrolni gumb (8).

Dodatno procesorsko moč se napravi lahko zagotovi z brezžično povezavo s pametnim mobilnim telefonom ali majhnim prenosnim računalnikom (10).

Uporabnik vključi napravo s kontrolnim gumbom. Sliko iz vidnega polja kamere stalno obdeluje sistem za digitalno procesiranje slike in video kodirnik. Katerikoli tekst, obraz ali drug prepoznaven objekt naprava glasovno opiše in zvočni signal posreduje do slušalke uporabnika.

Naprava bo omogočala kontinuirano izboljševanje prepoznavanja okolja z uporabo posebej prilagojene programske opreme. Programsko opremo bo mogoče naložiti na pametni telefon ali mali prenosni računalnik preko interneta.

Programska oprema bo tudi omogočala, da naprava z ustreznim zvočnim signalom opozori uporabnike ne objekte v vidnem polju kamere, ki so za uporabnika zelo pomembni (na primer: denar, računi, storitve za slepe, posebna opozorila…). Uporabnika bo na te objekte opozoril poseben glas, zvok ali ton ali tresljaj v ročaju palice.

Predvideno je stalno posodabljanje optične opreme za prepoznavanje objektov, uporabnik pa bo lahko preko interneta, nadgrajeval obstoječo programsko opremo z izboljšanimi verzijami, ki bodo omogočale boljše prepoznavanje in nove funkcionalnosti.  

Sistem za procesiranje video signala bo omogočal tudi kontinuirano snemanje, kar se lahko izkoristi kot dokaz v primeru nesreče ali tatvine, katere žrtev bi lahko bil slepi uporabnik naprave. Posneti podatki (video klip v trajanju nekaj minut) bi se shranil vsakokrat ob izključitvi naprave ali v primeru nenadne prekinitve delovanja naprave. Avtomatična povezava naprave preko pametnega telefona z internetom bo omogočala prenos posnetka na internet in takojšen oddaljeni pregled posnetka ali celo direkten nadzor okolice v živo.

Naprava bo pomemben pripomoček za slepe, saj jim bo omogočala večjo varnost in neodvisnost od pomoči fizičnih oseb. Predvsem se bo povečala njihova varnost in mobilnost v novih okoljih, ki niso del njihovega vsakdana.

BlinX, naprava za prepoznavanje okolja in obrazov za slepe ima zaradi svoje vsestranske uporabnosti, vrhunskega dizajna in prispevka k povečanju kvalitete življenja slepih odlične možnosti za komercialni uspeh.

 

POVZETEK

Naprava bo slepim z zvočnim signalom (sintetiziranim govorom in drugimi signali) preko slušalke opisovala pogled v vidnem polju miniaturne, na okvir očal nameščene  kamere. Upravljavski mehanizem naprave bo lahko nameščen v palico za slepe, naprava pa bo povezana z pametnim telefonom ali mini računalnikom. Naprava bo slepim  omogočala “navidezen pogled” in jim pomagala pri orientaciji in gibanju v okolju ter jim omogočila branje besedil.

 

Vir, 14. Malega travna 2010

Anton Tomažič